Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Regatul Spaniei

A A A

Sfaturi de călătorie

CĂLĂTOREȘTI ÎN SIGURANȚĂ!

 

Planificarea unei călătorii în străinătate presupune, în primul rând, o informare corectă asupra condiţiilor de intrare şi regimul de şedere din ţara de destinaţie. 

Asiguraţi-vă că paşaportul să fie valabil şi în stare bună. Procuraţi-vă asigurare medicală pentru călătorii în străinătate. Lăsaţi familiei dvs. din Republica Moldova copii ale paşaportului şi ale poliţiei de asigurare, inclusiv itinerarul călătoriei dvs. şi modalităţile în care puteţi fi contactat.  

De asemenea, asiguraţi-vă că deţineţi documente care ar confirma scopul şi condiţiile călătoriei dvs. în ţara de destinaţie, în eventualitatea solicitării de către poliţia de frontieră: biletul de avion tur-retur, rezervarea de hotel, copia actului de identitate al persoanei care vă invită şi telefonul de contact al acestuia, asigurarea medicală de călătorie, cartea verde în cazul deplasării cu automobil, deţinerii surselor de întreţinere pe durata călătoriei.

 

Pentru a putea evita evenimentele neplăcute atunci când vă aflaţi în afara ţării, vă recomandăm următoarele sfaturi de călătorie:

  • respectaţi regimul de şedere, limitele de valabilitate ale vizelor; 

  • procuraţi-vă un ghid al ţării în care mergeţi;

  • evitaţi implicarea în demonstraţii sau manifestări de stradă în ţările vizitate;

  • păstraţi documentele, lucrurile de valoare, biletele de călătorie, banii şi cărţile de credit în locuri sigure şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în autoturism;

  • în cazul călătoriilor cu autobuzul/trenul, fiţi atenţi la bagajele dumneavoastră pe întreaga durată a călătoriei;

  • respectaţi legislaţia locală. Sunteţi responsabili pentru orice încălcare a legilor locale, chiar dacă nu le cunoaşteţi;

  • dacă călătoriţi cu avionul, informaţi-vă în legătură cu produsele pe care le puteţi lua în bagajul de mână.

  • asiguraţi-vă că aveţi la dumneavoastră mijloace financiare suficiente pentru întreţinerea proprie şi a membrilor de familie, după caz.

 

În cazul călătoriilor organizate prin intermediul agenţiilor de turism, informaţi-vă minuţios asupra condiţiilor contractuale, până la încheierea contractului, solicitând organizatorul să vă pună la dispoziţie în scris informaţii complete despre întreg pachetul de servicii pe care doriţi să-l achiziţionaţi (localitatea de destinaţie; ruta de parcurs; mijlocul de transport utilizat şi caracteristicile acestuia); tipul unităţilor de cazare, informaţii privind regimul paşapoartelor şi al vizelor, asigurări de sănătate necesare; termenul limită pentru informarea turistului, în caz de anulare a călătoriei, obligaţiile şi responsabilităţile ce revin agentului de turism, etc. 

 

  • În cazul producerii unui accident de circulație

În caz de accident ușor (nu au rezultat victime), completați, împreună cu cealaltă parte formularul tip pus la dispoziție de societățile locale de asigurări. Notați elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat în accident, datele de contact ale șoferului/proprietarului acestuia și ale societății de asigurare la care are încheiată polița de răspundere civilă auto. În cazul în care înțelegerea amiabilă nu este posibilă, trebuie să vă adresați autorităților (Policía Nacional sau Guardia Civil), care vor întocmi actul de constatare a daunelor (atestado).

Dacă în urma accidentului sunt răniți, chemați poliția și acordați primul ajutor. Dacă în vehiculul dvs. există persoane care necesită spitalizare sau tratament ca urmare a accidentului rutier, este necesar să solicitați un document medical (parte de asistencia medica), în baza căruia compania de asigurări poate deconta respectivele cheltuieli.

În cazul în care responsabilitatea producerii accidentului vă aparține, luați imediat legătura cu compania de asigurări și păstrați documentele de plată până la înapoierea în țară pentru a le prezenta societății de asigurare.

  • Numerele de urgență la care pot fi apelate autoritățile locale (poliție, salvare, pompieri)

În  cazul unor situații de urgență, care necesită intervenția imediată a autorităților, trebuie apelat numărul unic de urgență 112 (urgențe medicale, stingerea incendiilor, siguranță.

Atenție! Chiar dacă nu cunoașteți limba spaniolă, când apelați serviciile de urgență, așteptați să vi se facă legătura cu un operator care vorbește o limbă de circulație internațională. În unele zone este posibil să fiți redirecționat spre un operator vorbitor de limba română.

În situația în care sunteți posesor de smartphone, este recomandată instalarea aplicației My 112, care permite localizarea dumneavoastră exactă în caz de accident sau dacă sunteți victima a unei infracțiuni.

Atenție! Dacă sunați din greșeală la 112, nu închideți! În caz contrar, vi se poate trimite o mașină în locul în care vă aflați, pentru a vedea dacă totul este în regulă!

CĂLĂTOREȘTI ÎN SIGURANȚĂ!